Potapljanje na vdih: hipopresivni trening

guillaume nery apnea

Hipopresivi so nekaj za kar vsak freediver sliši v svoji karieri potapljanja na vdih. S tovrstno vadbo se doseže odličen rezultat, tako v bazenu kot v morju. Moj prvi stik s potapljanjem na vdih je bil na Fakulteti za šport. En semester smo trenirali v bazenu, drugega smo se podali v morje. Zdaj sem bolj surferske narave in včasih me val lahko dlje časa zadrži pod vodo. Zaradi tega mi pride prav treniranje apneje oz. Low pressure fitnessa. Ta vključuje hipopresivno dihanje z apnejo.

Menim, da takšno hipopresivno dihanje bi moral trenirati vsak potapljač na vdih. Vem tudi, da to dejansko počno. Npr. freediver Guillaume Néry (zgoraj na fotki) in Andreu Corvillo.

Zakaj hipopresivi?

Izboljšajo tonus trebuha in čas apneje se podaljša.

Najboljši trening je tisti, ki vključuje statično in dinamično hipopresivno dihanje v kombinaciji z dodajanjem maske. S tovrstno vadbo se tako v bazenu kot v morju doseže odlične rezultate, poleg ostalih parametrov pa se dvigne raven hematokrita, poveča se vitalna kapaciteta pljuč (VO2) in fleksibilnosti prsnega koša. Prav tako se izboljša čas potapljanja in okrevanja ter prilagoditev telesa na globino vode.

Vse to so potrdile analize in zdravniški pregledi, ki jih opravljajo potapljači na vdih.

Moji treningi za vas freediverje

Torej moj trening je ponavadi za vsako osebo drugačen, vendar vsebuje posturalne vaje, dekopresijsko dihanje, apnejo in sprostitev na mentalni ravni.

Da vse vržem v blog je to nemogoče, saj je veliko stvari, ki jih je potrebno pozicionirati na vas samih. Vseeno pa imam eno vajo za vas v položaju imenovanem Hestia. To je sedeči, obremenitveni položaj v katerem so noge prekrižane in naj bi bila stopala v fleksiji za sprostitev vezi okoli kolen.

Na začetku se diha z dihalnim ritmom 2" vdiha in 4" izdiha s 3 x ponovitvijo tega dekompresijskega dihalnega vzorca in nato apneja 10-15". Vse to ponavljaj 5-10 minut.

Tako dolga apneja je res samo že za freediverje in ne navadne vadeče, ki nimajo izkušenj z dihanjem. Ko se telo prilagodi na to aktivnost, potemtakem je čas potopa na vdih povečan (do 20-25”) v apneji.

Osnova rezultata je zakoreninjena v ustrezni kombinaciji teh različnih spremenljivk (vrsta vadbe, čas apneje, dihalni ritem, okrevanje med ponovitvami in vajami) glede na zmogljivost vsake osebe in njen razvoj.

Če rabiš trening 1:1 za povečanje svoje kapacitete pljuč me kontaktiraj in sestavimo en lep trening.

Previous
Previous

Odpravi napihnjenost in cm z vadbo za zmanjšanje obsega pasu

Next
Next

Mit: Pritisk hrbta ob tla za stabilizacijo