Mit: Pritisk hrbta ob tla za stabilizacijo

OMG! Resno? Ja, resno! Kaj sploh je resno?

Ja, to da si na vadbi in ležiš na hrbtu ter pričenjaš z vajami, kot so trebušnjaki in dvigovanje nog in potem pride mimo tebe trener in poudari: Pritisni ledveni del hrbta ob tla, da bo hrbtenica varna in stabilna.

Že pred 10-imi leti sem vedela, da je to mit, pa še vedno vidim veliko tega pritiskanja hrbta ob tla med izvajanjem vaj za trebušne mišice. Vedno sem se vprašala, zakaj moram to narediti in zakaj bi naj to delovalo. Prosim, tudi vi se vprašajte ZAKAJ.

Pritiskanje ledvenega dela ob tla med izvajanjem vaj na hrbtu ne pripomore k stabilizaciji trupa.

To ponavadi celo škodi, saj zmanjšuje stabilnost trupa.

Zakaj ne deluje?

Zaradi same POZICIJE naše hrbtenice in medenice. Ta pozicioniranost odloča, ali se bodo mišice jedra vklopile ali izklopile.

Mišice jedra:

  • prema trebušna mišica (TVA- transvers abdominus)

  • hrbtne mišice (multifidus, paraspinals)

  • mišice medeničnega dna

  • trebušna prepona (diafragma)

Da bi se te mišice aktivirale v koordinativnem in funkcijskem vzorcu, morajo biti v pravilni poziciji.

Kakšna je pravilna pozicija med izvajanjem določenih vaj na hrbtu?

Prsni koš in medenica morata biti v liniji, da ustvarita naravno krivuljo ledvenega dela hrbtenice. Taka pozicioniranost (rahel naravni lok v ledvenem delu hrbta) omogoča mišicam trupa, da delujejo kot ekipa in iz nje potegnejo maksimalno moč.

Ko pa pritisnemo hrbet ob tla …

Vsa ta harmonija med muskulaturo trupa ne obstaja več, ker se povezanost med rebri in medenico prekine zaradi pritiska, ki ga ustvari pritiskanje hrbta ob tla. Mišice trupa se razlikujejo od skeletnih mišic, saj so v večini refleksne- pomeni, da se aktivirajo na refleks in ne z zavestjo. En tak refleks, ki aktivira mišice trupa, je pozicija naše hrbtenice. Drug refleks pa je dihanje.

In to nas pripelje do tega, da če ohranimo naš naravni lok hrbtenice v ledvenem delu, potem se bodo mišice trupa aktivirale že same po sebi. Če pa izgubimo ta naravni lok in ga še zavestno bolj pritisnemo ob tla, so mišice trupa inhibirane.

Te ugasnjene mišice trupa lahko privedejo do poškodbe v hrbtenici, v vezivnem tkivu trupa, medeničnih organih in v medeničnem dnu.

Naslednjič, ko slišite: PRITISNI HRBET OB TLA- to ignorirajte.

Previous
Previous

Potapljanje na vdih: hipopresivni trening

Next
Next

Medenično dno in mišice medeničnega dna