Skrivnost vadbe za trebušne mišice

Hipopresivno dihanje

Položaj Hestia.

Takoj do bistva …

Naš trup pozna zunanje in notranje trebušne mišice. Menim, da že skoraj vsak pozna te slavne zunanje trebušne mišice, med katere spada “6 pac”- prema trebušna mišica. Kaj pa tiste globoke, notranje trebušne mišice?

Če nimaš globokih, ki bi ti tvoj pas lepo stisnile in ga zožale, potem tudi te zunanje ne bodo tako funkcionalne.

Zunanje trebušne mišice

Slika predstavlja naše zunanje trebušne mišice.

Vključimo jih zavestno z zavestnimi gibi in vadbo. To pomeni, da se lotimo določenih gibov in jih treniramo. Ko rečem treniramo, mislim na trebušnjake, planke, supermane in vse različne fitneserske vaje. Te mišice nam dajo moč in lep videz našega trupa. Za notranjo moč, držanje gibov, nepredvidljive sunke in zdravje pa potrebujemo globoke trebušne mišice. Teh pa ne moremo natrenirati zavestno.

Globoke trebušne mišice

To so posturalne mišice, kar pomeni, da so v večini sestavljene iz naših “nehotenih” mišičnih vlaken. Te nadzoruje naš avtonomni živčni sistem.

To pomeni, ko se zavestno lotimo vaj in krčenja trebušnih mišic, jih vključimo samo 20 %.

Preostalih 80 % se aktivira samo skozi refleks. Ta refleks pa se aktivira skozi našo pravilno telesno držo in z dihanjem.

In če že govorimo o trebušnih mišicah, naj vključim tudi mišice medeničnega dna, za katere velja prav isto dognanje. Tudi te se krčijo refleksno- 80 %, medtem ko se skeletne mišice (biceps, hamstring, quadriceps, zadnjična mišica …) 90 % zavestne in 10 % refleksne. Pomeni, da jih v večini lahko natreniramo z določenimi fitnes ali joga vajami, saj jih lahko zavestno krčimo in sproščamo.

Zato tipičen trening ali vadba, ki vključuje ponovitve in sete (npr. krožna vadba), ne odzove velike reakcije na trebušne mišice. Keglove so tudi tipična zavestna vadba. S Keglovimi vajami zavestno aktiviramo le 20 % mišic medeničnega dna. Kar pomeni, da takšna terapija ne privede do željenih rezultatov. Ta koncept znanja ti bo pomagal do vrhunskega treninga za tvoje trebušne mišice in mišice medeničnega dna.

Zavedaj se, da delaš z mišicami, ki so v večini refleksne in obdane s fascio- vezivnim tkivom. Tak edinstven anatomski pristop potrebuje dekompresijo in refleksno aktivacijo. Ravno to je tisto, kar moja vadba vsebuje. In tukaj so vrhunski rezultati že po mesecu dni.

Kako do globokih trebušnih mišic?

Najboljša vadba za globoke trebušne mišice je hipopresivno dihanje. Skozi skrbno določene poze se gibamo in dihamo.

Npr. trebušnjaki in Keglove vaje, ki so namenjene vadbi ženskam po porodu, niso ta prava zadeva. Celo škodljivi so lahko. Takšna nepravilna oblika vadbe vključi samo 20 % mišičnih vlaken in še to poslabša držo telesa in zmanjša moč globokih trebušnih mišic.

Trebušne mišice, diafragma in medenično dno so povezani

Rada bi vam enostavno razložila, kako to deluje in ne bi vključevala kemije, vendar jo zaradi nevrološkega vidika moram. Za vaše boljše razumevanje in da boste razumeli, kakšna znanost stoji za mojimi vadbami in da sem res zagnan kultivator našega jedra ter skrbno skrbim za človeški napredek telo-duh-um, potemtakem ZAČENJAM…

Trebušne mišice, diafragma aka. trebušna prepona in medenično dno so nevrološko povezani. Te mišice se refleksno aktivirajo glede na odziv kisika in ogljikovega dioksida v krvi.

Mehanično gledano pa diafragma in medenično dno delujeta kakor bat v notranjosti trupa z razlogom, da se ohranja notranji pritisk v trebuhu in hrbtenici. Pomislite na strop, tla in stene v hiši. Diafragma je strop, trebušne mišice so stena in medenično dno so tla. Če strop ves čas pritiska navzdol, ustvarja velik pritisk na stvari, ki so v notranjosti hiše (organe …). Čez čas se lahko ta naš strop, ki je diafragma, tako zniža, da je ustvarjeno preveč pritiska in nič prostora. S tem trpijo naša tla in stene v hiši. Poškodbe so na vidiku. Prav zaradi tega pa moramo zagotoviti, da je naša diafragma v bleščeči formi in so naše mišice medeničnega dna in trupa pravilno okrepljene in sproščene. To pa je vadba hipopresivnega dihanja. DOBRODOŠLI.

Previous
Previous

Keglove ne rešijo težav medeničnega dna

Next
Next

Kaj je hipopresivno dihanje?