Pozdrav soncu- Surya namaskar

Pozdrav soncu je en tak flow, ki ga vsak jogini spozna tekom svoje joga izkušnje. Telo je v gibanju in vidimo kako se giba iz ene poze v drugo, ter dela tranzicije s svojim stilom. Prav vsako telo ima svojo motoriko in svoj stil.

Sonce je bog, ki prinaša življenje in zdravje, zato bi se naj Surye namaskar delale vsak dan in to po 108 repeticij. Z mantrami …

Tipično je tudi delanje repetativnih in slavnostnih 108 Pozdravov soncu takoj po starem letu za začinjenost novega leta.

V januarju 2024 bom tako priredila 1-dnevno, 3 urno delavnico, kjer se bomo do potankosti naučili pravilnega izvajanja Sončnih pozdravov.

Sama rada na svoji uri joge začinim to gibanjem z vmesnim statičnim držanjem asane, saj če smo odkriti, ko je telo statično vidimo stvari, ki se med gibanjem lahko skrijejo. In takrat med to statiko vas popravljam in učim pravilnosti.

Obstaja več načinov in stilov Surye namaskar in obstaja tudi veliko razlogov zakaj se je vsak naj drugače loti: zaradi svojega nivoja znanja, svoje sposobnosti in počutja tistega dne. Bazični princip flowa Pozdrava soncu ostane enak, ampak vsak glede na svojo zmožnost si prilagodi gibe. Včasih ti jaz najdem nadomestni gib in včasih začutiš sam, da bi raje iz te asane prilagodljivo asano.

Bazični princip Sončnega pozdrava vidite v videoposnetku. Drugače gre pa takole:

Samastithi = Sonožna stoja na nogah ali stoja v širini bokov

  1. Ekam = Dvig rok in pozdraviš sonce

  2. Dve= Predklon (pogled skozi noge)

  3. Trini= Predklon z iztegnjenim hrbtom

  4. Catvari= Chaturanga

  5. Panca= Cobra ali Upwardfacing dog

  6. Sat= Downdog ali strešica

  7. Sapta= Predklon z iztegnjenim hrbtom

  8. Astau= predklon in pogled skozi noge

  9. Nava= Dvig rok in pozdrav soncu

  10. Samastithi= Tadasana/ sononožna stoja na nogah ali stoja v širini bokov

Kaj pa joga dihanje?

Seveda! Vsak gib ima svoj dih.

Kaj je Vinyasa in kaj Asana?

Vinyasa ima več prevodov, ampak najbližje k našemu razumevanju lahko povemo, da pomeni koordinacijo med dihanjem in gibanjem ali pa kot nekaj, ki je zoorganizirano v specifičnem stilu.

Vi= gibanje

Nyasa= dati dol oz. posaditi

Jaz pravim Vinyasi, kakor povezanost gibov med različnimi pozami, ki se razlikuje od statično zadržanih pozicij. Moj stil Power joge je dinamičen, zato je izglajen iz Vinyasa joge, s pridihom statično zadržanih asan. Zadnjih 15 minut pa se znajemo v YIN spročanju.

Kar pomeni, da niti pozicija A ali B ni Vinyasa, ampak je gib od A do B Vinyasa. Vsak ta gib pa ima svoj dih. Zato je načeloma Vinyasa gib z dihanjem, kar pomeni, da bi pri Pozdravu sonca bila Vinyasa:

  1. Vinyasa= Vdih: Dvig rok in pozdraviš sonce

  2. Vinyasa= Izdih: Predklon (pogled skozi noge)

  3. Vinyasa= Vdih: Predklon z iztegnjenim hrbtom

  4. Vinyasa= Izdih …Itd.

In če na koncu našega pozdrava soncu zadržimo 5 vdihov in izdihov v položaju Downdog-a, potem ta položaj ni Vinyasa, ker ni v gibanju, ampak je v zadžanem dihu in se imenuje ASANA.

Ali me zdaj bolj razumete kaj je Vinyasa in kaj Asana?

Previous
Previous

Pozicija maternice in njena čarovnija

Next
Next

Kaj je Power joga?