Pozicija maternice in njena čarovnija

Nagibi maternice

Maternica je center ženske: fizično, biomehansko in energetsko. Ko je ta izzven svojega centra, potem je tudi vse v naši medenici in jedru vrženo iz balansa.

Maternico podpirajo pomembne vezi, ki se raztezajo od maternice do medeničnih kosti. In prav tako ima vezi, ki so povezane z okoliškimi organi: mehurjem in črevesjema. Tako, da če ni naša čudovita maternica centrirana, ampak je nagnjena naprej, nazaj ali premaknjena na eno stran, potem to lahko vodi do miofascialne neuravnovešenosti v medenici.

Mnogim ženskam je bilo povedano, da imajo “nagnjeno maternico”… Nikoli pa niso dobile razlage zakaj je do tega prišlo in kaj se mora storiti, da se maternica vrne nazaj v svoj naravni položaj.
Če vaše jedro ne funkcionira tako kot je potrebno, da bi podpiralo organe, potemtakem se tudi maternica ne mora dobro pozicionirati.

Lahko se nagne naprej, nazaj ali na eno in drugo stran od svojega centra. Lahko celo pade in gre prenizko.

Disfunkcije ne-centrirane maternice

Če maternica v medenici ni v centru (dvignjena in centrirana) se kaže v različnih simptomih naštetih spodaj.

  • manj pretoka krvi

  • slab živčni pretok (stiski)

  • slab limfni pretok

    *Slabi pretoki pomenijo manj hrane oz. kisika za maternico, To pa se kaže v hormonski neuravnovešenosti.

  • neredne in boleče menstruacije

  • težave s fertilnostjo

  • endometrioza

  • ciste na jajčnikih

  • razpoloženjska nihanja

  • mentalna megla

  • glavoboli

  • težave s spanjem

    Maternica nagnjena naprej?

    Kar opažam je, da pri ženskah, ki so diagnostificirane z maternico, ki se nagiba preveč naprej (anteflexija) imajo simptome inkontinence, težave s pogostostjo in nujnostjo uriniranja in pa na splošno težave z mehurjem (ciste).

    Maternica nagnjena nazaj?

    Pri ženskah z maternico, ki je nagnjena preveč nazaj pa so simptomi v predelu zadnjega dela: zaprtje, hemeroidi in prolaps črevesja.

    Maternica nagnjena na stran?

    Ženska z maternico nagnjeno na levo ali desno stran pa pogosto izkusi simptome v predelu kolkov (težave) in hrbtenično-medenično poravnavo. To pa zaradi asimetrije vodi do bolečin v kolkih, kolenu ali/in hrbtu. Gre za asimetrično raztegovanje/nategovanje notranje abdominalno-medenične fascije (predvsem maternično-medeničnih in “kardinalnih” vezi).

    Kako centrirati maternico?

    Zahodna medicina to rešuje s farmacijo in različnimi operativnimi posegi.

    In pusti maternico tam kjer je.

    Potrebno pa jo je vrniti v center/ v njen naravni položaj. To storimo s pravilnim treningom za naše jedro, ki bo tako materncio dvignilo in vzpostavilo hormonsko ravnovesje. Ko se maternica centrira se zgodi čarovnija. Fascialna tenzija in medenična neuravnovešenost se popravita in abdominalne, ter medenične mišice se izboljšajo na način “sprostitev pred krepitev”. To pomeni, da se mora jedro prvo sprostiti, da se lahko lažje in boljše okrepi.

    IN VSE TO (POLEG ADIJO SIMPTOMOV NAŠTETIH ZGORAJ) VODI DO:

  • večje energije

  • boljše volje

  • kreativnosti

  • samozavesti

    Torej, kako?

    Pasivno in aktivno. Obe metodi delujeta. Pasivno se centrira po principu samomazaže (Maya self-massage tehnike), kjer se manualno povečuje pretok in pa pozicionira maternica. Sprošča pa miofascialne in ligamentne restrikcije.

    Nato se doda aktivni hipopresivni trening.

    Ključne mišice (abdominalno-medenične) in fascialne verige dvignejo medenične organe skozi hipopresivno dihanje. Hipopresivi pomenijo, da je zmanjšan pritisk v predelu trebuha, ampak še vedno se krepijo naše jedrne mišice. Medtem, ko tipične fitnes vaje povečujejo pritisk (hiperpresivne vaje) in s tem omogočajo, da hrbtenica s kompresijo potisne organe (predvsem maternico) navzdol in vstan od njene naravne pozicije. Ampak hipopresivno dihanje zmanjša pritisk v trebuhu in se zgodi dekompresija hrbtenice, ter se jedro nežno krepi, medtem, ko se dvignejo organi in se maternica centrira.

Previous
Previous

Kako naj diham? Emmm???

Next
Next

Pozdrav soncu- Surya namaskar