Kaj je Power joga?

power joga prekmurje

Toliko vrst joge pa ravno to sem izbrala. Moja prva izkušnja je bila z Ashtango, potem Vinyaso in nato Iyengar jogo, ter Hatho, ampak srce se mi je ustavilo pri Power jogi, ki jo včasih kombiniram z Yin jogo na len dan.

Že samo ime pove “power joga”, da bo vključila atletsko fizično gibanje, kar vas naj ne prestraši. Slog te joge tako vključuje gibanje vinyase stila z dodano vrednostjo atletskega pridiha. Združevanje gibanja z dihom.

Vinyasa (sanskrt: विन्यास, IAST: vinyāsa) je gladek prehod med asanami v tekočih stilih sodobne joge.

*Asana = poza.

Power joga je eksplodirala v joga studiih v 80-ih in je trenutno najbolj priljubljena zvrst joge. Odlična je za razne športnike in privlači tiste, ki si želijo znoja na svoji vadbi. Vsa ta fizičnost še vedno vključuje temeljne elemente joge, ki so povezani z energijsko in duhovno celostno platjo vadbe.

Mnogi pomislijo na gibčnost, ko pomislijo na jogo, vendar ravno Power joga je tista, ki je dosegljiva širokemu spektru negibčne populacije in tako si Power joga jogisti zgradijo gibljivost in gibčnost od začetka prve ure.

Od kod prihaja Power joga?

Power joga je prilagojena oblika drugih jogijskih asan in izvira praktično iz Ashtange in Iyengar joge. Ashtango je konceptualiziral K. Pattabhi Jois, Iyengar jogo pa B.K.S. Iyengar. Ti dve sta togi obliki joge, ki pa običajno zahtevata veliko mero prilagodljivosti in prakse. Power joga pa je zasluženo dobila ime “kar tako”.

Beryl Binder Birch iz New Yorka je v poznih 80.ih letih začela poučevati jogo športnikom kot so tekači in kolesarji. Te tečaje joge je tematsko prilagodila za privlačnost te populacije. Različni so ravno zato, ker ni to samo joga, ki se osredotoča na raztezanje in držanje položajev. Gre za dinamiko in tako se je rodila “joga za športnike” in kasneje dobila ime “Power joga”. Torej gre za sodobno vrsto joge!

Kakšne koristi prinaša Power joga?

Mnoge zdravstvene koristi, ki vključujejo izboljšano moč mišic, izboljšano srčno-žilno kondicijo in pa koordinacijo telesa.

Pravijo, da si mlad toliko, kolikor je prožna tvoja hrbtenica.

Mnoge sodobne dejavnosti in tudi vadbe premikajo telo samo v eni gibalni ravnini. Npr. kolesarji in tekači premikajo noge, boke in roke v smeri naprej/nazaj ali kakor to imenujemo v sagitalni ravnini. Naše telo pa mora biti močno v vseh smereh, da bo naša mobilnost telesa optimalna.

Ker joga vključuje gibanje hrbtenice in okončin v vseh smereh in ravninah gibanja, pomaga uravnovesiti druge oblike telesne pripravljenosti, kar izboljša mobilnost.

Za sklepe in tkiva našega telesa je gibanje losjon!

Poleg koristi gradnje mobilnosti v telesu je tudi sproščanje endorfinov, ki jih ravno zagotavlja Power joga. Pustimo, da nam teče znoj… To je ravno tisto, zaradi česar se jogiji vračajo k temu stilu- Power. Npr., da prideš na vadbo Power joge zaradi izboljšanja svojega jedra, ampak ostaneš in vztrajaš več let na vadbi, zaradi tega, ker začutiš globoko povezavo telesa in duha. Ja! Tako se počutiš, ko pade kapljica znoja na tvojo joga blazino in postaneš del kulta joge.

Kateri položaji- asane so najbolj pogosti pri Power jogi?

Obstaja jih seveda več. Osredotočamo se veliko na asane- Bojevnike (Warriors). Vsaka od teh poz ima svojo zgodbo, ki je prežeta s tradicijo joge, ki pripoveduje zgodbo o bojevniku.

  • Bojevnik 1 pri katerem roke segajo nad glavo in z razprtimi prsti prikazujejo bojevnika, ki se dviga iz tal.

  • Bojevnik 2 opisuje bojevnika, ki potegne svoj meč in je s tem pripravljen na boj.

  • Bojevnik 3 pa predstavlja bojevnika, ki posega po svoji osvojitvi.

    Ena od mnogih prednosti joge na splošno je občutek samozavesti in moči, ki se ustvari v telesu. Poze tako omogočajo zgraditi samozavest, občutek stabilnosti in izboljšano telo. Poze pa ne pomagajo samo pri spreminjanju energijskih stanj, ampak tudi pri dejanski izboljšani fizični moči.

Druge priljubljene poze, ki jih izvajamo med Power jogo so še:

Chaturanga, Plank (Miza), Side plank (Stranska miza) … Ravno te pa gradijo močno jedro. Takšna vadba joge zagotavlja izziv, kar jo ravno razlikuje od drugih stilov joge.

Kje se lahko udeležim Power joge?

Power jogo trenutno izvajam na različnih lokacijah in če se mi želiš pridružiti v živo na vadbi ali kakšni delavnici si poglej urnik pod tole povezavo.

Previous
Previous

Pozdrav soncu- Surya namaskar

Next
Next

14 odgovorov na vprašanja o diastazi rektusov