Kako naj diham? Emmm???

dihati pravilno

Toliko govora na temo dihanja se zadnje čase čivka naokoli. Veliko se govori o trebušnem dihanju pa o različnih jogi tehnikah dihanja. Vse so super in jaz sem mnenja, da dokler dihaš si tukaj. Samo vzami si čas in globoko vdihni in izdihni.

Torej kako naj zdaj vdihnem in izdihnem, da bom zares prepričan, da mi koristi za moje jedro?

Če se želiš preprosto sprostiti se vleži v horizontalo in zadihaj s trebuhom, če pa želiš okrepiti svoj trup, svoj solarni plexus in vse te mišice trebuha in medeničnega dna pa izberi hipopresivno dihanje. Tega izberi tudi v svojem vsakdanjem življenju.

4-je nasveti za dihanje in močno jedro

#1: Vdihni v svoj prsni koš in ne v trebuh

En najbolj pomemben vidik za zdravje našega jedra je, da se naš trebuh ne širi preveč med dihanjem. Če se pri tebi širi in se malenkost premakne med vdihom navzven je še OK, ampak med izdihom si tega ne želiš. Naš prsni koš se širi 3-dimenzionalno. Govorim o prsnem košu in ne trebuhu. Vsi smo že slišali za trebušno dihanje in kako čudovito je, ampak samo takrat ko ležimo. Ko pa smo aktivni in stojimo in naše telo deluje proti gravitaciji bo takšno trebušno dihanje sprostilo trebuh in z njim abdominalne mišice, ter razteg trebušne fascije- s tem pa bo naša hrbtenica izgubila stabilnost. Ko smo aktivni in smo stoje, potem dihajmo v svoj lepi prsni koš. Fleksibilen prsni koš vodi do zdravega jedra. Če se gibanje v večini dogaja v prsnem košu in ne abdominani regiji, potem se bodo nežno aktivirale trebušne mišice in fascija bo ostala napeta s tem pa bo naša hrbtenica stabilizirana. Zato se osredotoči na dihanje s prsnim košem, ko vdihneš in ne pusti da se medtem tvoj trebušček preveč raztegne.

#2 Osredotoči se na lateralno širjenje prsnega koša, medtem, ko vdihneš

Lateralno pomeni stransko! Takšen vdih bo izboljšalo smer gibanja tvoje diafragme in ohranilo jedrne mišice aktivne. Ko se diafragma giba bolj lateralno, da privede zrak noter namesto, da bi se samo gibala dol (in prinesla zrak noter) se bodo trebušne in medenične mišice pomaknile navznoter in gor. Takšno lateralno dihanje bo aktiviralo tudi spodnji del pljuč. Ko je spodnji del pljuč aktiviran se bo zgodil sprostitveni moment- relaxativen. To pa zato, ker spodnji del pljuč vključuje parasimpatične živčne receptorje in ko so ti aktivirani povejo možganom, da naj pošlje sprostitvene hormone za borbo proti stresu. Zato pa odpiranje prsnega koša ne bo samo naredilo tvoje jedro močnejše, ampak te bo tudi umirilo.

#3 Dihaj skozi nos

Dihanje skozi nos bo izboljšalo razteznost prsnega koša in omogočilo, da boš lahko dihal globoko in počasi. Počasno in globoko dihanje bo tudi zmanjšalo tvoj srčni utrip in krvni pritisk in s tem tvojo dolgoročnost. Nosno dihanje poveča nastanek dušikovega oksida v tvojem nosu. Dušikov oksid izboljša pljučno sposobnost absorbcije kisika in sposobnost tvoje krvi za transport kisika čez celotno telo. Dihanje skozi nos bo pravtako poslalo signale parasimpatičnemu živčnemu sistemu, da zmanjša “fight & flight” odziv in zreduciralo stresne hormone. Tako je med počitkom najboljše dihati skozi nos. Če smo zelo aktivni in potrebujemo med to aktivnostjo več kisika pa lahko izdihujemo skozi usta, da se hitreje znebimo CO2. Ampak vseeno probaj dihati skozi nos, da izboljšaš saturacijo kisika.

#4 Tvoj trup naj bo dolg & spodnji del prsnega koša odprt ob izdihu

Ohranitev dobre razdalje med prsnim košem in medenico ob izdihu bo nežno aktiviralo trebušne mišice. Naredi se več prostora v abdominalni coni in s tem bo več prostora za mišice medeničnega dna, da se nežno gibajo med dihanjem. Če pa se prsni koš stiska in se premakne navzdol med izdihom, se poveča pritisk v jedru in se medenični organi premaknejo dol, ter mišice medeničnega dna se inhibirajo. Dolg trup med izdihom nežno aktivira tudi trebušne in hrbtenične mišice, poveča tonus jedrnih mišic in vzpodbuja dobro držo, ter hrbtenično pozicijo.

Takšni 4-je nasveti ti bodo koristili do bolj zdravega jedra. Začni s tem! Če rabiš kakršnikoli nasvet, sem tukaj na razpolago!

Previous
Previous

Vadbena terapija za jedro- hipopresivni trening

Next
Next

Pozicija maternice in njena čarovnija