Keglove ne rešijo težav medeničnega dna

Odgovor na zakaj Keglove niso vadba, ki bi rešile težavo mišic medeničnega dna je popolnoma preprost. Že iz bloga, ki sem ga spisala nedavno: Skrivnost vadbe za trebušne mišice leži odgovor.

In odgovor je, ker mišice medeničnega dna, niso kakor skeletne mišice, ki se z zavestjo krepijo Keglove vaje- stiski pa se krepijo z zavestjo. Buuum! Vsa modrost vam je pristala na pladnju.

In potem zakaj neki fizioterapevti in morda celo ginekologi kujejo Keglove tako visoko v nebo? Mnenja sem, ker jih tako drugi naučijo. Naša ljuba zahodna medicina, ki na težavo gleda izolirano in ne celostno. Pa vsako telo je popolnoma drugačno in se mu je vredno posvetiti. BEAUTIFUL!

No, saj so tudi mene tako učili in ko sem vodila pilates vadbo sem tudi jaz ponujala tak lep nasvet, da se naj stiskajo mišice medeničnega dna po principu Kegla. Rezultat tega? Skoraj nobena ni nič izboljšala svoje kvalitete mišic medeničnega dna. Naj omenim koliko težav z uhajanjem urina imajo punce, ki so zelo športno aktivne in zdaj ko se s tem ukvarjam vem, da imajo tudi prenapeto diafragmo (pustimo to za naslednji blog). Morda vam in vašim svetovalcem, ki so vam dali nasvet za Keglove roji po glavi odgovor zakaj ni rezultatov: najverjetneje jih ne izvajate/izvajamo pravilno. Ja, morda jih res ne, ampak morda jih pa in preprosto ne delujejo, ker…

Kaj so Keglove vaje?

Keglove so tehnika zavestnih kontrakcij stiskanja mišic medeničnega dna. Ko jo “tisti že zgoraj omenjeni” predpišejo jo skoraj vedno razložijo kot, da se naj pretvarjamo, da želimo zadržati lulanje in naj tako stiskamo. To prakticiranje ustavljanja urina, medtem, ko nas je lulat lahko povzroča vnetje mehurja. Zato prosim se tega ne lotevajte!

Kakšna je rešitev za težave medeničnega dna?

V času mojega bivanja na Fuerteventuri (6 let) sem tako izvedela in se poučila o metodi Low pressure fitnessa, ki je dejansko del študija fizioterapije in manualne terapije. In ta metoda LOW PRESSURE FITNESS prinaša rezultate že po nekaj tednih.

Na žalost pa še vedno ljudje dobijo napotke glede Keglovih in zato sem se odločila, da skrbno izbrišem to napačno logiko iz naših glav. Torej tukaj vam naštejem znanstveno zakaj niso Keglove rešitev in s tem vam dejansko ponovno na pladnju ponujam pravilno rešitev za vaše težave medeničnega dna oz. kako se jih lotiti.

  1. 99% disfunkcij medeničnega dna je povezanih s prenapetostjo oz. mišičnim krčem. Pomeni, da so mišice v neprestanem krču (Keglu) in se ne morejo sprostiti. Krčiti mišico, ki se ne more sprostiti bo vse skupaj še poslabšalo. Tukaj je potem po vsej naši logiki enostavno povedati, da moramo mišični krč od-Keglati in ga sprostiti.

  2. 80% mišičnih vlaken medeničnega dna je nezavestnih. Kar pomeni, da je 20% zavestnih in jih s Keglovimi vajami lahko aktiviramo le 20%. Vse ostalo aktiviramo s posebno vadbo (dihanjem in vajami za držo). In takšna je tudi moja vadba za medenično dno.

  3. Medenično dno je 70% fascia (vezivno tkivo) in 30% mišica, zato se na vadbo medenično dno odzove drugače, kakor se skeletne mišice. Ko je fascia kronično preobremenjena in brez prave podpore mišic bo postala šibka in se bo raztegnila. Potrebno jo je sprostiti in pravilno natrenirati brez tega, da bi na njo izvajali pritisk. In takšna je tudi moja vadba za medenično dno.

  4. Diafragma je skrivnost za rehabilitacijo medeničnega dna, ker diafragma in medenično dno med sabo delujeta, kakor zrcalo. Vse kar diafragma naredi bo medenično dno prezrcalilo. Torej, če ima diafragma optimalno mobilnost in funkcijo se bo to prezrcalilo na medeničlno dno.

5. Disfunkcija medeničnega dna ni samo težava v medeničnem dnu.

Ej! A, sem ti že rekla, da moramo gledati celostno na telo in ne izolirajmo njegovih določenih delov. Začnimo že pri prehrani. Nisem nutricist, dietik ali pisatelj receptov, vendar vem pa, da moraš poskrbeti za vnos zelene prehrane v svoje telo. In ko skrbiš kaj vneseš v sebe in kaj ne, potem poskrbi še za svojo telesno držo in kako se giba tvoje telo. A, se sploh giba?

Vse zgoraj našteto vpliva na pritisk in pozicijo organov v našem trebuhu, nato pa se še posvetimo najbolj sladkemu delu, ki ga še ne poznate:

Vadba za medenično dno

Če te zanima terapija medeničnega dna z mano, potem si preberi kako izgleda:

  1. popravila bom pozicijo tvoje hrbtenice in medenice

  2. okrepila bom mišice medeničnega dna in globoke trebušne mišice

  3. okrepila bom trebušne mišice (zunanje)

  4. okrepila bom zadnjično mišico

To so prijatelji mišic medeničnega dna.

Vsa terapija poteka skozi skrbno določene poze, medtem, ko dekompresijsko dihamo. Popolnoma varna vadba na holističen način.

Previous
Previous

Medenično dno in mišice medeničnega dna

Next
Next

Skrivnost vadbe za trebušne mišice