Vadbena terapija za jedro- hipopresivni trening

hipopresivni trening

Kaj spada pod vadbeno terapijo za jedro?

Hipopresivno dihanje:

Je dihalna vadba, ki vsebuje dekompresijsko dihanje z apnejo

Hipopresivni trening

Vadba, ki vključuje hipopresivno dihanje skozi specifične posturalne poze v določenem zaporedju.

Dekompresijsko dihanje

Je dihalna tehnika, ki vsebuje raztezanje prsnega koša na vdih in podaljševanje hrbtenice na izdih.

Apneja

Je prazen zadržan dih, kjer simultano raztezamo prsni koš in podaljšujemo hrbtenico.

Kako začeti s hipopresivnim treningom?

Hipopresivni trening aktivira vse tiste refleksne mišice (80%) našega jedra. Poleg tega ne samo, da krepimo naš trup, ampak ritmično dihanje deluje zelo sprostilno in zrelaxira naš živčni sistem, ter izboljša toleranco na stres.

Dobro je začeti na začetku in to z osnovami. Sama ponujam osebne ure, kjer prejmete za domov videoposnetke kako izvajati in različne flowe različnih stopenj.naučim vas tudi pravilne drže, dekompresijskega dihanja in apneje.

Kako pogosto naj delam hipopresivni trening?

Zelo odvisno od človeka. Na mojih osebnih vadbah+terapijah določim količino glede na njihove sposobnosti in “zagnanost”. Če si doma in ne veš kako in kaj ti predlagam, da na začetku, kakor popoln začetnik v svetu dihanja, da med vsako seanso narediš dan pavze. Ta trening je lahko kar zahteven za tvoje trebušne mišice in zato jim pusti, da se malo spočijejo. Hipopresivni trening zelo aktivira nezavestni živčni sistem, zato se spremembe zgodijo hitro in tako je počitek pomemben. Predlagam, da začneš s 3x na teden po 15-20 minutno seanso (razen, če ti jaz na osebni terapiji predlagam drugače). Ko začenjaš bolj napredovati lahko povečaš frekvenco na 5 dni v tednu in 15-35 minutno seanso). Nekaterim ljudem je tako všeč, da si želijo dihati vsak dan. V takem primeru predlagam, da se poveča dolžina flowa (3x na teden) in kratki flow (5-10 minut- 2 dneva v tednu). Vsekakor pa si vzemi 2 dni časa za počitek svojih jedrnih mišic.

Kdaj naj vadim hipopresive?

Katerikoli čas v dnevu! Odličen je kakor ogrevanje pred vadbo in odličen je za ohlajanje po vadbi. Zelo priporočljiv pa je, če delamo nekaj zelo visoko intenzivnega, da se naredi še en hipopresivni trening po tej aktivnosti, saj ravno te aktivnosti močno vplivajo na naše jedro.

Je pa zelo priporočljivo narediti hipopresivni trening na prazen želodec. Je odlična meditacija in dober trening za začetek svojega dneva!

Previous
Previous

Joga Moravske Toplice

Next
Next

Kako naj diham? Emmm???