Yamas aka. Moralna načela

YAMAS-joga

Joga ima 8 čudovitih vej in samo ena izmed njih je ASANA- to je to, kar mi počnemo na naši joga blazini. Gibamo, sproščamo, gradimo našo fizično kvaliteto. Na Živa jogi spoznavamo še eno vejo joge in to je PRANAYAMA- dihalna vadba. Kaj pa druge veje joge? Definitivno jih bomo še spoznali in začeli bomo kar to pomlad.

April je tak spomladanski mesec in kar žarijo te naše češnje in breskve. Cvetijo v vsej svoji lepoti. Držim se svojih obljub in želim, da tudi vi zacvetite v vsej svoji krasoti. Zato bomo začele v tej pomladi razglabljati o prvi veji joge. To je veja YAMAS.

The yamas (Sanskrit: यम, romanized: yama), and their complement, the niyamas, represent a series of “right living” or ethical rules within Yoga philosophy ...
— wikipedia

Yamas so moralna načela po katerih jogiji živimo. Obstaja 5 moralnih načel.

Vseh 5 vam bom poskusila po domače razložiti, tako da ne bo dileme. In še več razlage? Ostalo bom razložila in vam predstavila skozi asane na urah naše joge v Prekmurju.

YAMAS

  • Ahimsa - Mir

  • Satya - Resnica

  • Brahmacharya - Celibat

  • Asteya - Radodarnost

  • Aparigraha - Spusti od sebe

Ahimsa

Ahimsa pomeni “brez nasilja”.

Jaz te besede raje spreobrnem v pozitivno smer in tako, dobim iz tega MIRNOST-MIR- peace.

Ahimsa se kaže skozi naše obnašanje. Kako mirni smo v dejanjih, naših besedah in govoru. Če pa gremo še globje se Ahimsa tudi kaže v naših mislih. Ideja Ahimse je, da ostanemo mirni skozi dejanja, besede in misli, ter s tem ostanemo v življenjskem balansu z Yamas načelom, kvalitete Ahimse.

Moja Ahimsa se npr. večkrat pokaže, če delam eno stvar naenkrat. Ko pa sem nek “multitasker” sem hitro ziiritirana in moje misli, ter odnosi niso umirjeni.

Satya

To je resnica, ki je pomemben del naše mentalne kvalitete.

Če lažemo in ne glede na to ali je to velika ali mala laž bomo s časoma prišli v hodnik s polno ogledali. V vsakem bomo videli drugačnega sebe in iz druge perspektive. Torej vsakič, ko lažemo in zanemarimo Saty-o, potem se zrcala zameglijo in če še naprej lažemo, predolgo lažemo, potem ne bomo vedeli katera podoba je zares prava. Na koncu ne bomo več vedeli komu smo zvesti in komu smo lagali, ter koga smo manipulirali. To povzroči ogromno trpljenja in ne samo trpljenja samemu sebi, temveč tudi drugim.

Metaforični nauk: naj te resnica osvobodi je res resničen, saj se res osvobajamo z resnico od iluzij in laži, ki smo si jih sami ustvarili. In če prihajaš iz resnice, potem vedi, da ni boljših trdnih tal kot so ta. Ne moraš stati na bolj trdnih tleh, kakor tista, ki so zgrajena iz resnice. Pravtako je to nekaj zelo osvobajajočega, da se ne skrivaš za nečim in da si transparenten, kakor odprta knjiga. Kar vidiš - to dobiš. In če mene vprašaš, vedi, da bom s tabo vedno pristna, resnična. Resnica je pa tista, ki je lahko kakor meč, kakor nož, ki reže. Lahko boli, ko prereže skozi, ampak na koncu je to najboljše za vse.

Brahmacharya

Saj veš… Pred časom bi človek odkorakal od svojega življenja in bi postal monk ali npr. nuna, ter se posvetil nečemu “višjemu”. Del tega pa zahteva tudi celibat, zaobljubo, zaprisego. Eno je, da se odpoveš seksualni aktivnosti. Ampak kaj pa mi? Ki imamo službe, družine in funkcioniramo v svetu? Takrat ta celibat pomeni nekaj drugega. Ta se transformira v nekaj popolnoma drugačnega. Ta koncept ni, da se popolnoma odpovemo seksualni aktivnosti, ampak uporabimo seksualno aktivnost v smeri, da nikoli ne povzročimo slabo drugim in sebi, ko jo izvajamo. Uporabimo jo v dobrohotnosti namesto zlonamernosti.

Asteya

Načelo, da ne kradeš. Nasprotju, da ne kradeš je, da nekaj daš. To je ta duh radodarnosti. In kakor vemo… Več kot daš, več prejmeš.

Spomnim se študije, ki se je zgodila nekje sredi zahoda. Tam na sredini države je bila bolnišnica in doktorji, medicinske sestre in bratje…- uslužbenci v zdravstevenem sistemu so se peljali v bolnico in oddelali svoj “šiht” in potem predno so zavili iz bolnice na cesto za avtocesto je tam stala ena taka “cestninska hiška”. V tej hiški ni bilo nobenega. To je bila hiška, kjer si dal denar sam od sebe in potem nadaljeval pot naprej. In s to hiško so naredili fascinantno študijo, kjer so opazovali te uslužbence in jih dokumentirli. Tistih, ki so spoštovali to hiško so se njihovi pacienti zdravili hitreje, kakor od tistih, ki hiške niso spoštovali. PUUUUF! “Mindblown zadeva!” Zakaj “mind blow”? Ker to pomeni, da radodarnost ne vpliva samo na nas, ampak se širi vse naokoli nas. To lahko vidimo tudi v živalskem svetu. Naredili so študijo z dvema podganama. Obe so zaprli v kletko, ampak ena podgana je imela zelo malo prostora za gibanje, saj so jo potisnili v mali kot kletke. Druga ga je imela več. Nato so spustili v prostor 2 čokoloadna čipsa in podgana, ki je imela veliko prostora ni pojedla oba čokoladna čipsa. Pojedla je samo enega in drugega shranila za podgano, ki ni imela veliko prostora. Celo na nivoju podgan vidimo to duhovno radodarnost.

Aparigraha

Pomeni Ne hlastenje, NE PRIKLENJANJE.

Spusti, let go, detox.

In ponavadi, da se nečesa priklenjamo je zato, ker se počutimo, kakor, da nam nekaj manjka. Manjka nam nekaj in tega ne želimo spustiti. Aparigraha tudi pomeni OBILJE. Preusmeri se v to energijo, kjer boš čutil in mislil obilje. Konec dnevov smo elektromagnetna bitja. Smo magnet in to obilje bomo privlačili. Kar od nekoder bodo okoli tebe pravi ljudje, pravi dogodki, prava doživetja. Kar prišli in našli te bodo. Zato pa spusti od sebe in tega ne lovi, ampak naj oni tebe lovijo, naj oni pridejo do tebe. Ideja, da spustiš in nimaš tega “fighterskega”življenja pomeni, da se ne tepeš sam s sabo ali pa da se ne tepeš z drugimi. Na mesto tega delaš s sabo, delaš z življenjem in delaš s flowom življenja. Na mesto, da se izčrpavaš in greš proti toku, spusti naj te nosi tok. GO WITH THE FLOW. In to je tako osvobajajoče doživetje.

Če uporabimo vse te YAMAS-e. Vsa ta moralna načela: mir, resnico, radodarnost, celibat, spuščanje, potem bodo te kvalitete v nas naredile energijo, ki je “game changerska”. Bolje se bomo počutili, obnašali, razmišljali in govorili. To bo zelo izboljšalo naše življenje.

NAMASTE.

Next
Next

Pranayama- Joga Kapalbhati dihanje