Kaj je hipopresivno dihanje?

Med mojo vadbo veliko govorim o hipopresivnem dihanju. To je dekompresijsko dihanje, ki je VARNA vadba, saj ne pritiska na trebušne organe in hrbtenico. Pomeni, da je to varna krepitev naših trebušnih mišic, predvsem notranjih- globokih trebušnih mišic. In pa krepitev mišic medeničnega dna.

Vse to omogoča nekomu, ki je po operaciji hrbtenice ali ima hernijo diska ali ima “napačno” krivuljo hrbtenice VARNO VADBO za krepitev telesnega jedra.

To je tudi odlična krepitev za mamice po rojstvu otroka, katera pomaga zapreti diastazo in deluje boljše od keglovih vaj. 🤱

Ozek pas hipopresivnega dihanja pa je zraven kot en velik plus🙌!

Kaj pomeni hipopresivno dihanje?

Hipo pomeni nizko in presivno pomeni pritisk. Če to damo vse skupaj lahko govorimo o nizkem pritisku na našo hrbtenico in notranje organe.

DEKOMPRESIJSKO DIHANJE

Ves ta govor o nizkem pritisku na našo notranjost trupa je zelo pomemben, ker če je tega preveč in se ponavlja lahko zelo škodi. Pride do bolečin v ledvenem delu, separacije trebušnih mišic, inkontinence, zdrs diskov zmanjšanega pretoka krvi, vnetja mišic in organov …

Ko se ta pritisk ne sprosti in se kronično nadaljuje pride do šibkosti trebušnih mišic, močnih bolečin v križu, težav s prebavo, spolnih disfunkcij in menstrualnih težav.

Hipopresivi so pa tisti, ki rešijo že nastale probleme in delujejo preventivno, saj zmanjšajo pritisk v trupu s tem pa varno krepijo trebušne mišice in mišice medeničnega dna. Med vadbo hipopresivnega dihanja se dvignejo tudi organi in najdejo svoje pravo mesto.

Kaj je notranji pritisk v našem trupu?

Notranji pritisk v predelu trupa je interakcija med trebušno steno in organi. Pritisk se spreminja glede na dihalni vzorec (vdih, izdih). Notranji pritisk v trupu se poveča, ko vdihnemo in zmanjša, ko izdihnemo. Tipično se ta pritisk poveča, ko se trebušna stena premakne navzven in zmanjša, ko se trebušna stena ulekne v notranjost.

Večina naših vsakdanjih vaj, ki jih delamo za moč trebušnih mišic pritisk v trupu poveča. Aktivnosti, kakor tek, skakanje, dvigovanje uteži, trebušnjaki ali pa sedenje, kihanje, kašljane, smejanje.

Ves ta pritisk vpliva na našo medenico in hrbtenico. Ko se pritisk poveča, se poveča tudi pritisk v medenici in se organi medeničnega dna spustijo. S tem, ko se zgodi spust medeničnih organov se raztegnejo mišice medeničnega dna in postanejo šibke.

Hipopresivna tehnika dihanja

Če se spustim globje in vam začnem razlagati o koreninah tega magičnega dihanja vas lahko popeljem v zgodovino in sedanjost joge. Jogisti večkrat omenjajo tehniko dihanja Uddiyano Bandho. Sama, ko delam jogo tako diham. To je globoko dihanje in se morda sliši, kakor, da se oglaša naše grlo, saj prihaja ves zvok iz grla. Hipopresivi so podobni temu dihanju, vendar imajo slajši pridih z apnejo in z izdihom, ki poteka skozi usta in ne skozi nos. Vendar v obeh primerih se krepijo trebušne mišice. Hipopresivi gredo pa še korak dlje in varno poskrbijo za raztezanje hrbtenice. Medtem, ko dihamo se povečuje medvretenčni prostor.

Oseba, ki je vredna omembe je pa slavni Arnold Shwazenegger (1992). Ta je bil bodybuilder in je že takrat omenjal poleg vseh vadb in vaj za moč, da ne smemo pozabiti na “vacuum”. Vaja vakum zooža obseg pasu in zato ni samo ena izmed Shwazeneggerjevih vaj, ampak skoraj vsi bodybuilderji jo poznajo, da do potankosti natrenirajo svoje trebušne mišice.

Kako izgleda vadba hipopresivnega dihanja?

Vadba je sestavljena iz skrbno izbranih poz in dihalnega vzorca.

Ohranjamo dekompresijsko dihanje in držimo pozo v določenem zaporedju različnih poz. Medtem se osredotočamo na iztegovanje hrbtenice, odpiranje prsnega koša in ohranjanje lepe hrbtne krivulje.

Vadba zahteva koncentracijo in osredotočanje na specifične predele. Predvsem, ko se učimo apnejo. To je prazen zadržan izdih. Med apnejo se zgodi vsa čarovnija. Dvignejo se trebušni organi in organi medeničnega dna. Vadba lahko traja od 5-30 minut.

Koristi hipopresivnega dihanja?

  • močnejše trebušne mišice in mišice medeničnega dna

  • izboljšana telesna drža in s tem krivulja hrbtenice

  • izboljšani respiratorni parametri

  • zdravi diastazo

  • zmanjšani in izboljšani ali odstranjeni simptomi inkontinence

  • varna vadba za hrbtenico

  • zoožanje obsega pasu

  • sprostitev vezivnega tkiva

Kje se lotim hipopresivne vadbe?

Moje vadbene terapije za telesno jedro potekajo v živo ali virtualno. 🌸✍️ Če pa se jih želiš lotiti skupinsko, pa si oglej delavnice, ki jih prirejam ob določenih datumih.

Previous
Previous

Skrivnost vadbe za trebušne mišice

Next
Next

Diastaza rektusov: vadba za medenično dno