Diastaza rektusov vs. razmik trebušnih mišic

Razmik trebušnih mišic med nosečnostjo

Ne, ne; to dvoje ni isto, čeprav na nek način je.

Ločimo ju po tem, da je diastaza rektusov hujši- globji in boleč primer, kjer gre za šibkost linea albe, ki se nahaja med našimi premimi trebušnimi mišicami (našega 6-packa) in za to šibkostjo sledijo bolečine v križu. Auč! Med nosečnostjo ni nujno, da “fašemo” diastazo rektusov, ampak vsekakor se bomo soočile z vsaj minimalnim razmikom trebušnih mišic (6 packa), ne glede na to ali imamo majhen nosečniški trebuh ali smo prej imele močno razvite trebušne mišice. Gre za to, da delamo prostor našemu novemu bitjecu in prav je tako, saj ta mora imeti prostor, da nas pobrca.

*Rectusi so prema trebušna mišica

Kako izgleda razmik trebušnih mišic?

Diastaza rektusovo

Na fotografiji vidimo različno razmikanje trebušnih mišic oz. različen razteg tkiva med njimi, ki mu pravimo LINEA ALBA. Linea alba se med nosečnostjo vsekakor razteza. To raztezanje pa me same lahko poslabšamo. Moj prvi nasvet, ki vam ga dam je, da med nosečnostjo tega sploh ne preverjamo in si ne delamo skrbi. To pomeni, da ne napenjajmo mišic, kakor ste mogoče kje zasledile, ampak preprosto se osredotočimo raje na 3 druge stvari.

Kako med nosečnostjo preprečimo razmik trebušnih mišic?

  1. Lepa drža.

  2. Ne napenjajmo trebušnih mišic oz. ne delajmo vaj, kakor so trebušnjaki, miza (plank), vaje z ležo na hrbtu in dvigovanjem nog. Raje se posvetimo globokim trebušnim mišicam z dihalnimi vajami, ki nam kasneje pomagajo pri porodu.

  3. Opazujmo se kako vstajamo iz postelje (trebušnjak?) in ko kaj težkega dvigujemo. Tem vsakdanjim gibom se raje izognimo oz. če jih že delamo se zavestno naučimo stisniti trebuh v korzet z dihalno vajo (trebušni- diafragmatični izdih z glasnim zvokom TSSS).

In zapomni si, da nima smisla preverjati raztezanja trebušnih mišic med nosečnostjo.

You don’t want to beat yourself up for beating yourself up in the vain hope that it will somehow make you stop beating yourself up.

Kaj pa diastaza rektusov?

Problemček, ki mu pravimo diastaza rektusov pa nastane, ko razmik linea albe ni samo razmik v dolžino, ampak globino našega trupa. To stanje poslabšamo z zgoraj omenjenimi tremi “preprečitvami” ali pa je genetika prispevala svoje ali pa preprosto po porodu nismo pravilno poskrbele za naše mišice trupa. Pri tem zadnjem naj dodam, da si po porodu vsekakor moramo vzeti čas za celjenje in šele nato začeti s pravilno vadbo.

Hormon oksitocin je prisoten še vsaj 6 mesecev po porodu, zato ga je potrebno pravilno izkoristiti.

Spodaj najdeš povezavo do izredno varne vadbe, ki si jo lahko downloadaš takoj, ko rodiš in začneš;) Čim prej, da si zoorganiziraš svoje trebušne mišice v eno lepo novo strukturo.

Previous
Previous

Diastaza rektusov: vadba za medenično dno

Next
Next

Windsurfanje v nosečnosti