PTERYGIUM: OPERACIJA OČESA Z NOŽEM

IMG_3259.jpg

Se spomnite tiste pravljice o Rdeči kapici in tistih njenih vprašanj?

Babica zakaj imaš tako velike oči in babica zakaj imaš tako velika ušesa? Mene to spominja na vprašanja ljudi, ki so me ves čas spraševali zakaj nosiš ta sončna očala za ledenik in zakaj surfaš s kapico.

Ker slepim, zaradi Pterygiuma in ker ta bela pikica, ki jo vidiš na mojem očesu raste čez mojo šarenico in potem, ko prekrije še zenico bom slepa. Vendar obstaja operacija…

Kaj je pterygium?

Pterygium je tvorba na očesu, ki počasi raste in prekrije oko. Drugače imenovan tudi surfersko oko, saj ga dobi večina surferjev. Ti imajo idealne pogoje za razvoj kronične tvorbe.

  • sonce

  • pesek

  • veter

Ti podnevni dejavniki niso znanstveno dokazani, da so vzrok za tvorbo, ampak tako oftamologi predvidevajo. Na prvem mestu je seveda UV svetloba, ki žge naše oči.

Zato pa otroci, prosim nosite dobra sončna očala. Jaz jih nisem nosila. Tega se nisem naučila, ampak zdaj vem, če sonce opeče kožo, opeče tudi oči. Simpl!

Pterygium vs. Pinguecula

Meni se je na očesu leta 2017, meseca februarja pojavila rožnata izboklina blizu šarenice. Opazila sem jo, ker me je neprestano dražila, srbela in bila zelo neprijetna. Pogledala sem se v ogledalo in nič mi ni bilo jasno. Potem je sledil Google in razni doktorji, ki so mi povedali zakaj gre.

Pinguecula sama po sebi ni nevarna, ampak se potem lahko razvije v Pterygium. Pri meni se je in zaradi tega sem hudo trpela. Trpljenje beri kot:

Moje oči so neprestanoma utrujene in željne hidracije. Naj omenim, da tudi kapljice ne zaležejo. Po vsem tem neprijetnemu draženju sem se odločila… Operacija.

Pterygium vs. Pinguecula

Operacija Pterygiuma

Danes je super decembrski dan na Tarifi in zelo lepo piha, ter nekaj razpihanih valov se dela. Jaz gledam skozi okno kombija, kako Žan trga gate in ker ne morem več brati knjige z naslovom Alamut, mi šine v glavo, da lahko opišem svojo operacijo Pterygiuma, ki sem jo dala skozi dva meseca nazaj.

Zgodila se je v Celju (klinika- stavba Vidim), kjer me je čakal doktor. Medicinska sestra mi takoj kane v oko polno kapljic, ki omrtvičijo moje oko. Gre za lokalno anastezijo. Vse ostalo je še pri zavesti. Moje misli, moji živci.

Skozi celotno operacijo moraš namreč biti buden, saj ti doktor da napotke kam naj gledaš.

Lepo nameščena v mrzel sedež s papirnato brisačo čez obraz in z luknjo na mojem prihajajočem operiranem očesu sem čakala, da se vse skupaj prične. Ta papirnata brisača je bila kasnej prav vidno poškropljena s krvjo. Nato…

Nastavijo mi kovinsko napravo, ki mi razpne oko, tako da ga ne morem med samo operacijo zapreti, čeprav občutek imam, da sem lahko mežikala. Prepričana sem, da sem skozi celotno operacijo mežikala. Ali gre za možgansko navado ali gre za obračanje oči? Ne vem. Vem le, da je bila kovina arogantno mrzla. Bila sem očitno prestrašena in naposled so mi še živci začeli delat, ko medicinska sestra ni vedela podati ta pravega nožka.

Medicinska sestra: Ali bo ta pravi?

In doktor odgovori: Če piše na njem Pterygium, potem bo ta pravi.

Dejali so mi, da je za doktorja to zelo rutinska operacija, ki mu vzame 25 minut. Moja je potekala 40 minut in doktor ni bil ravno srečen. Dejal mi je samo to, da že dolgo ni imel tako trdoživega pterigija. To je vse! Poslali so me ven iz operacijske z računom in kapljicami. Popolnoma razočarana sem odšla iz stavbe brez kakršnega koli pozdrava. Jaz bi pozdravila, vendar nobenega ni bilo za pozdraviti. Ponavadi dajo vsaj obveso na oko po takšni operaciji. Mislim, da kar vedno. Ne vem ali je Slovenija začela tako varčevati z medicinsko robo ali je odnos BONTON tukaj neznanka. Še zdaj, dva meseca po tem se sprašujem. Jaz bom nadaljevala z bontonom in pa seveda z dobrimi sončnimi očali na nosu.

Tako je izgledalo celjenje mojega očesa. Vsak teden sem posnela eno fotografijo.

In zdaj še vedno celim. Tukaj na zeleni z vonjem morja obdani najbolj južni točki Evrope.

Previous
Previous

Avokado uganka

Next
Next

METEORA IN ISKANJE SREČE