INTERVJU S SAMO SEBOJ O KRETI

bushmanskreta

"Baje, da imam disleksijo". To sem izvedela že pred tremi leti, ko so mi diagnosticirali očesno benigno tvorbo pterygium ali drugače bolj znanim kot surfersko oko. In zato, ker sem ravno dober teden po operaciji svojega očesa, sem na pol slepa,  zato sem zaprta v temnem prostoru, ker mi pač svetloba škodi. In kaj lahko dela človek v takem stanju na 25-kvadranem m stanovanju, z ruletami, potegnjenimi navzdol. 

  • Ne sme telovaditi.

  • Ne sme se pripogibati.

  • Ne sme gledati TV.

  • Ne sme ... Ne sme ... Ne sme ...

Sme pa! Razmišljati, kako je bilo in kako še bo. Zato je tukaj moj intervju s samo seboj.

*INTERVJU S POSEBNIMI VPRAŠANJI NA KATERA ODGOVORI ZANIMAJO MENE; MOGOČE PA TUDI TEBE.

KAKŠNO POTOVANJE JE BILO TO?

Fajno, kratko in jedrnato. Šli smo na "roadtrip" ali "vanlife" po celotni Kreti. Kdo? Midva z Žanom in parček oz. najina dobra prijatelja s Poljske. Naj omenim še dva posvojena psa. Eden bel, eden črn. Eden najin, eden njun. Potovali smo z Rodosa na Kreto s svojimi hiškami na štirih kolesih. Iskali smo veter po celotni Kreti in ker smo se že dobro nawindsurfali na Rodosu (naj omenim, da je bila tam "prekleto dobra sezona"), smo se odločili, da bomo na Kreti windsurfali vsak dan na drugem spotu. No, to smo se odločili po prvem dnevu izkušnje Palekastrota. Kreta je ogromna, zato smo prevozili okoli 1000 km. 

zivex-2158.jpg

KDAJ JE TO BILO?

Sredina septembra, 2020.

ALI VAS JE VETER NA KRETI NAVDUŠIL?

Phuu. Prišli smo na Kreto z namenom, da bomo windsurfali, kakšne 3 dni ali več na "slavnostnem" spotu Palekastro. Palekastro je fajn za camping, ima dve windsurf šoli, restavracije, kamenčkasto plažo, zelo prijazne "kemperaše", vendar kaj ti to pomaga, če je veter sunkovit. Termika tukaj nažiga in morje je čopasto. Čop, čop, nekonkreten čop. Nismo bili preveč navdušeni. Morda je vzrok nenavdušenosti izhajal iz razvade od meltemija na Prasonisiju. Naslednji dan smo krenili na 20-minut oddaljeni spot za freestylerje, kjer je voda gllllaaadka, če lahko uporabim ta izraz. V vodo se skoči z opremo in se windsurfa v krasni globoki "laguni", ki jo zajemajo čudovite skale. Ta "freestyle" spot me je spominjal na Secret spot na otoku Karpathos. No, bolj rečeno me je veter spominjal na Karpathos Secret spot, saj dejanski spot na Kreti je za oči privlačnejši. Videti je kakor popolna razglednica, ki jo pošlješ nekomu, ki ne ve dejansko, da občutki niso tako lepi, kakor je prikazano na fotografiji. Pa vseeno: EN LEP, SONČEN POZDRAV Z VETROVNE KRETE! Če vas že pozdravljam, naj omenim, da je tukaj eno sekundo žgalo in trgalo lok iz rok, drugo sekundo pa si bil zasidran sredi na pogled idilične oaze. Najljubše nam je bilo windsurfati v/na Falasarni. Turkizna, kristalno čista voda in na kilometre dolga peščena plaža. Pesek "pinki" barve in luksuz tuši na plaži. Me je veter navdušil? Ja, pa ne.

zivex-1395.jpg

TOREJ NAMERAVATE KRETO POPOLNOMA "ZAŠINFATI"?

Kakšno vprašanje sem sama sebi zastavila. Bedno vprašanje, saj je Kreta moje obzorje še bolj razširila. Ta grški otok je božanski. Na njem najdeš kanjone, po katerih se sprehodiš vse do boleče svetlo modre lagune z odmevom lastnega pljuska, ko skočiš vanjo. Potem na Kreti najdeš "Mauritius" brez valov in nasade oljk, ki jim ni konca. Najdeš tudi bistvo potovanja, ki pa je za vsakogar drugačno. Jaz sem našla poglobljeno prijateljstvo, ljubezen, drugačnost.

zivex-2337.jpg

PA VSEENO VAS VPRAŠAM, KAJ JE NAJSLABŠA STVAR KRETE?

Izbris fotografij z ene SD kartice. Surfarija, kanjoni, skoki v vodo, zvezdice. Vse to je šlo po gobe. V vsej moji osemletni "fotografski karieri" še me ni nič izučilo. Ali pa je morda Žan bil tisti in vse izbrisal? "Išče se krivec in to nisem jaz."

KJE STE SPALI?

Ok! Tu je zdaj čas, da razkrijem najbolj fajn app za vse, ki imate hiške na štirih kolesih. Mogoče že poznate PARK4NIGHT APP?
Poljaka sta naju totalno navdušila nad njim, saj te app popelje na super lokacije, kjer parkiraš in nič ne plačaš. Popelje te npr. tudi do pitne vode, ki nama je še kako prav prišla, ko sva kasneje bila na Meteori. Torej spali smo tam, kamor nas je app pripeljal in to vsak dan/noč drugje. 

"Let's try someplace new"= rekel Bartek.

zivex-4.jpg

KAJ VAM JE USTAVILO SRČEK VSAJ ZA SEKUNDO?

Če ti nekaj ustavi srce "vsaj za sekundo", je to po navadi pozitiven ali negativen šok. Pozitiven šok ti vzame dih in o njem ne moreš preveč razglabljati, razen to, da si ga zapomniš in pomisliš nanj. Zato bom samo naštela lokacije, ki so kar dobro znane na internetu in sama sebi razvila fotografije. Elafonissi beach, Balos beach, Challia, Kavallos.

zivex-2116.jpg

KAJ PA ZDAJ? 

Zdaj pa lockdown in celjenje Pterygiuma. In dajmo pustiti sanjam prosto pot, če nas že omejujejo z maskami. Zakaj to še vedno sploh traja?

Previous
Previous

METEORA IN ISKANJE SREČE

Next
Next

MOJA ESTETSKA NARAVA