Aktualno

Ušesne infekcije - ušesno vnetje

11.10.2018

*ušesna infekcija=vnetje ušes, okužba

*pišem o bakterijskih infekcijah in ne virusnih

Surferji imajo "idealne" pogoje, da "staknejo" kakšno ušesno infekcijo.

Sama sem se soočila z njo in bi rada delila lastne nasvete, kaj je meni pomagalo in kako se jim zdaj izognem.

Na žalost pri zdravju ni nobene magične tablete, da bi rešila in odstranila vse težave. Obstaja le naša lastna volja, da si pomagamo. En krat sem vam že opisala, kaj je surfersko uho, ter v prihodnje vam želim opisati tudi, kaj se dogaja s počenim bobničem. Zdaj pa je čas, da mi rešimo ušesne infekcije.

Obstajata dve infekciji:

a) infekcija zunanjega ušesa (Otitis externa)

b) infekcija srednjega ušesa (Otitis media)

...in moja nenormalno lepa risba, da si predstavljate, kje se infekciji dogajata.

KURATIVA

Že samo ime pove, da je prva (a) infekcija ušesnega kanala in druga (b) se dogaja za bobničem v notranjosti. Izkušnje imam z obema. Celo obema hkrati. Ta ušesna bolečina se lahko prenese na različne dele po obrazu, kakor je zob, čeljust, vrat. Če se s tem soočate, sočustvujem z vami. Obisk pri doktorju je nujen in tega predlagam čim prej. Doktor vam bo pogledal ušesni kanal. Videl bo, ali je membrana nabrekla in potegnil za vrhnji del ušesa, ki se mu strokovno reče "Pinna". Če vas bolečina ob potegu boli, pomeni, da imate infekcijo zunanjega ušesa in boste dobili antibiotične kapljice. Te boste jemali 1 teden. Sama sem menjala, kar nekaj kapljic, ker mi prve in druge niso prijele; to pomeni, da imam že razvito nekakšno odpornost proti njim. Po vsej verjetnosti pa je bilo krivo to, ker se nisem mogla upreti vodi. ;).

Vaš splošni zdravnik na žalost ne vidi za bobničem, tako, da ne more oceniti, ali gre za infekcijo srednjega ušesa. To pa lahko vidi otorinolaringolog s posebno napravo. Čeprav splošni zdravnik lahko hitro oceni, da gre za notranjo infekcijo s potegom za uho. Uho vas boli, vendar ne na dotik; takrat gre za infekcijo srednjega ušesa.

Pri tej infekciji, ki se dogaja za bobničem, boste dobili antibiotike v obliki tablete, saj kapljice tu ne pridejo zraven, da bi lahko uničile bakterije. Pred jemanjem antibiotikov preverite, ali ti imajo reakcijo z UV- žarki.

To je to, kar boste morali narediti, ko je infekcija že v igri. 

PREVENTIVA

Naša ušesa so med surfanjem izpostavljena vetru in s tem tudi mrazu ("wind chillu"). Bushman Oli, ki prihaja iz Nemčije in je otorinolaringolog po poklicu in surfer po srcu je povedal, da je najboljša preventiva uporaba ušesnih zamaškov oz. "ear puffijev". Ne samo, da je to dobra preventiva pred ušesnimi vnetji, ampak so ti zamaški tudi dobri za "izogib" počenemu bobniču in surferskemu ušesu.

S temi ušesnimi zamaški imam veliko izkušenj.

Sprva sem dobila silikonske, ki se dobijo v lekarni ali kakršni koli drogeriji. Ti so mi všeč, ker jih lahko približno oblikuješ glede na svoje uho, vendar se hitro nabere na njih umazanija, kakor je prah, pesek, ušesno maslo. Po surfariji jih nato shraniš v škatlico in tam se lepo na njih razvijejo bakterije, ki jih naslednjič vstaviš v uho. Seveda bi te zamaške mogli vsakič umiti z vodo in milom za roke. Pogosto sem tudi kakšnega izgubila in s tem onesnaževala morje.

Tako sem dobila romantično rojstnodnevno darilo od Žana. Darilo so bili "profesionalni Surf Ear Plugsi". Ker pa imam zelo majhna ušesa, so bili ti preveliki. Čeprav zraven dobiš nastavke različnih velikosti, so bili na žalost vsi preveliki. Poleg tega, ker so plastični, so me zelo drzali in ranili kožo v notranjosti ušesnega kanala. Tudi vrvica, ki jo zatakneš okoli vratu, da teh zamaškov ne izgubiš, me je več krat po obrazu udarila med tem, ko sem surfala oz. padla v vodo. Dobra stvar teh ušesnih zamaškov je, da lahko z njimi dobro slišiš, tudi zanimiv zvok vala, ki prši na membrano teh ušesnih surferskih zamaškov.

... in darilo zdaj uporablja Žan.

Po nasvetu mnogih lokalnih surferjev, ki se soočajo z istimi in podobnimi ušesnimi težavami, sem si dala narediti ušesne zamaške po meri (custom made). Te lahko vidite na sliki. Ti so oblikovani točno za mojo "ušesno votlino" in pridejo vse do bobniča, tako, da voda ne more priti v uho kakor pri drugih zamaških. Poleg tega si po surfanju dobro izbrišem, posušim ušesa. Tisti, ki imate težave z zastajanjem vode v ušesu, vam predlagam "Dryotics". To je nekakšen alkohol, ki ga v obliki kapljic po surfanju daš v uho in ta izsuši iz ušesa vodo.

Ušesa so samo ena kakor tudi naše telo. Poslušajmo ga.- Živa Trajbarič.

© 2019 Bushmans. Vse pravice pridržane.
Sledite nam