Aktualno

Plavalčeva, teniška in celo surferska rama

03.02.2018

Če se ukvarjaš s športom, je jasno, da pride do neke bolečine, na neki stopnji. Kar ne pomeni, da če si doma na kavču, da bolečine ne bo.

Tista bo še hujša.

Tudi žulji na riti obstajajo.  

Trenutno vadim s surferjem, ki ga boli rama. Kaj se ga loteva in mogoče se tudi tebe, če bereš ta blog...

Tendinitis rotatorne manšete

Če veliko surfaš ali si po dolgem času začel dvigovati roke nad glavo, potem je prišlo do tendinitisa rotatorne manšete. Naj povem, da sprva boš čutil bolečine v rami, da se sploh lahko kvalificiraš v to kronično poškodbo. Kvalificiran nisi, če te boli prvič in samo en dan, zato ne skrbi. Če traja to dlje časa in vedno, ko se želiš udejstvovati svojega noro-dobrega športa, potem je čas, da me vprašaš za nekaj vaj, ki ti bodo olajšale situacijo. Pri surferjih gre predvsem za ponavljajoče se gibe, katerim pravimo pedlanje. Pri windsurferjih je zgodba malo drugačna in gre za padec na ramo. Ja, tudi tako lahko vnamemo mišice in kite.

Gre lahko za kronično poškodbo pri raznih športih, kakor so dvigovanje uteži nad glavo, serviranje pri športih z loparjem, metanju žoge pri baseballu in seveda pri plavanju v prostem slogu, metuljčku ali hrbtno. 

Simptomi

Glavni simptom je bolečina v rami. Najprej ima bolnik bolečine le med dejavnostmi, pri katerih dviguje roko nad glavo ali jo s silo predroči. Tudi takrat, ko roko predroči za pozdrav, saj veš takrat, ko veselo pokažeš nekomu "hang loose". Kasneje čuti bolečine pri odrivanju predmetov, pri vlečenju k sebi pa ne.

To ponavljajoče dvigovanje roke nad glavo povzroči, da se zgornji del nadlahtnice drgne ob del ramenskega sklepa in njegove kite ter lahko natrga posamezna vlakna. Če bolnik kljub bolečinam nadaljuje z gibanjem, se kita lahko raztrga ali iztrga iz kosti.

Doktor bolnika lepo pregleda oz. ga pošlje na rentgensko slikanje po vbrizganju za rentgenske žarke neprosojno snov v sklep. Temu pravimo artrografija. S tem odkrije ali je "zadeva" strgana. Težko pa vidi, če je to delno natrganje, kar pomeni, da predpiše nekaj tabletk proti bolečinam, kar ne reši situacije. In zato....Bushmani pomagamo z vajami.

Bushmans terapija

Boli neznosno? Počivamo.

Boli samo ob določenih gibih? Bushmans terapija, da odpravimo in se poslovimo od bolečine.

Izogibali se bomo gibom, ki potiskajo predmet od sebe in tudi dvigom komolca nad višino ramen. Če ob vseh teh gibih ne bomo čutili bolečine gremo v akcijo s krepilnimi vajami. Če je poškodba tako huda, da se v enem letu ne pozdravi, je potreben kirurški poseg.

© 2019 Bushmans. Vse pravice pridržane.
Sledite nam