Aktualno

Katera je prava?- sončna krema

12.07.2019

Že nekaj časa se, spravljam napisat tale blog. Zakaj? Preprosto, zato ker sem zbirala izkušnje in mnenja ostalih vodnih entuziastov, ki se žgejo pod soncem, ki z vsakim dnem bolj lahkotno prodira skozi zemeljsko “zaščitno membrano”.

Dodatno me je zmotivirala včerajšnja prijateljeva novička, da je ravnokar ta iz glave izrezal benigno rano, ki se ni celila že dva mesca. Vsak dan smo skupaj na vodi in to me je opomnilo, da tudi ti sam lahko “fašeš” kaj rakastega, čeprav ne kadiš in ne popivaš. 

Lansko leto je celo moj oče pridobil zelo lep, velik in globok rez čez prsi. Kdo je krivec za to? On sam, ki se brez majice sprehaja po vinogradu ali genetska preddispozicija.

Verjetno oboje. 50 %, da zbolimo za kožnim rakom, se da preprečiti s sončno kremo. Kakšna je pa tista ta prava sončna krema boste izvedeli iz naših izkušenj.

Obstajata dva sončna žarka:

UVA; prodre globoko v kožo- tista škoda, ki je nam s prostim očesom nevidna

UVB; škodo vidimo kakor rdeče zažgano kožo.

Torej, ko kupuješ sončno kremo ta naj vsebuje zaščito za žarke UVA in UVB. Velikokrat je samo eno izmed teh dveh obkroženih, čeprav sta oba napisana.

Hvala, zviti proizvajalci ... 

Naslednje, kar je dobro vedeti,je, kaj pomeni SPF. Večja, kot je številka SPF-ja bolj, smo zaščiteni. Kar pa ne pomeni, da ima SPF 30 dva krat večjo zaščito, kakor SPF 15.

SPF 10... blokira 90 % sončnih žarkov

SPF 15... blokira 93 %

SPF 30... blokira 97 %

SPF 50... blokira 98 %

Jasno nam je, da kupimo vsaj SPF 30-ko in kar je zelo pomembno je, da je ta krema vodoodporna!

“Waterproof” pomeni 40 minut, za tem smo pa ponovno 100 % izpostavljeni sočnim žarkom.

In zdaj glasno vprašanje! Ali so te kreme resnično zdrave ali bomo izvedeli čez nekaj let, da te dejansko naredijo škodo, kakor so jo naredile seksi tobačne palčke (Marlboro) in črna osvežujoča pijača (Coca Cola)? Pri prvem primeru gremo na obisk k pljučnemu zdravniku, pri drugem pa nam zobozdravnik ne uide. Kam bomo tokrat hodili?

Prijatelj, surfer, windsurfer Boro iz Malorke se kot biolog že od fakultete naprej ukvarja s sončnimi kremami. Sam meni, da veliko sončnih krem vsebuje kemikalije, ki nam lahko zmešajo hormone. Vso srečo otrokom, ki jih mamice pridno namažejo z belo kremo, ki prodre skozi kožo in zniža testosteron. Živijo impotenca!

In zdaj se matere sprašujete moj otrok s hormonskim neravnovesjem ali moj otrok s kožnim rakom?

Preprosto izberemo sončno kremo, ki vsebuje Titanium Dioxide ali pa še boljše, da vsebuje Zinc Oxide

in naj ne vsebuje Benzo ... kemikalije, ki uničujejo korale kaj še naše telo.

Najboljše surferske kreme so v “stickih”, saj ne grejo v vodi dol, so močna zaščita in ne prodrejo v kožo. Obstajajo v več barvah in kakor me je v Indoneziji ženska, ki sama dela cink (zinc) kreme podučila, da najbolj naravna je bela zinc krema, vse ostale imajo v sebi barvila.

Sama imam zincovo sončno kremo v kožni barvi in eno celo v rozasti barvi. Nič me ni izučilo! Mogoče bo tebe. 

 

Ps.: Sončne kreme imajo rok trajanja!

–Živa Trajbarič

© 2020 Bushmans. Vse pravice pridržane.
Sledite nam