Aktualno

Kako izbrati jadro?

16.03.2018

Vedno si postavite tri osnovna vprašanja pred nakupom jadra:

1. Kakšen je nivo mojega windsurfanja?

2. Kateri stil windsurfanja mi ustreza?

3. Kakšen je moj proračun?

Kakšen je nivo mojega windsurfanja?

Pri učenju starta z obale (beach starta), obratov v veter (tack) in z vetrom (jibe) priporočam, da izberete manjše jadro, ki je s svojo kvadraturo tudi lažje. Manjše jadro pomeni od 3.0- 4.5 kvadratno. Če imamo otroke, jih damo na vodo še z manjšim jadrom velikosti 1.5- 3.0 kvadratov. Veter je lahko šibek in izberemo malo jadro, zato, da je učinek napredovanja hitrejši, ker takšno jadro lahko iz vode povlečemo hitreje in z manj napora.

Ko osvojimo osnovne obrate in naredimo prve korake pripenjanja s trapezom, želimo iti hitreje. Takrat potrebujemo jadro "normalne" velikosti, če piha "normalen" veter. To pomeni, da je jakost vetra okoli 15- 25 vozlov. Velikost jadra pa naj bo 4.5- 6.5 kvadratov. Če se vam zdi, da ste počasni, lahko izberete še večje jadro, ampak z večjim jadrom se je težje naučiti hitrega obrata z vetrom oz. power jiba. 

2. Kateri stil windsurfanja mi ustreza?

Ali rad jadraš hitro po ravni površini vode? Ali se rad igraš z valom? Vse te tvoje radosti vplivajo na izbiro jadra. Če nam je  všeč prosti slog izberemo jadro, ki je zelo lahko v rokah in takšno, ki hitro zglisira. Če pa nam je všeč hitrost, si izberemo jadro s kamberji. Takšna jadra hitro zglisirajo in so stabilna pri velikih hitrostih.

3. Kakšen je moj proračun?

Včasih je bolje izbrati dražjo opremo, saj vam bo pospešila napredek. Lahko pa mi tudi pošljete e-mail z naslovom: NAKUP JADRA. Bom Vam z veseljem pomagal.

 

Žan Ribnikar, windsurf inštruktor

 

 

© 2018 Bushmans. Vse pravice pridržane.
Sledite nam